Υποχρέωση Υποβολής Συγκεντρωτικών Καταστάσεων έως 31 Μαρτίου για Αγρότες

Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις είναι µια υποχρέωση που βαρύνει σχεδόν όλους όσους διενεργούν συναλλαγές. Η ΠΟΛ.1078/14 του υπουργείου Οικονοµικών καθορίζει τον τρόπο υποβολής, κυρίως όµως καταγράφει τα παραστατικά που προσδιορίζουν ποια έξοδα και ποια έσοδα συµπεριλαµβάνονται σε αυτές.

Για τους επαγγελµατίες, τις ατοµικές επιχειρήσεις, τα νοµικά πρόσωπα και τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος, δεν απαιτείται ιδιαίτερη µεταχείριση. Η καταχώρηση των παραστατικών από τους λογιστές φοροτεχνικούς που τους παρακολουθούν και ενηµερώνουν τα βιβλία τους, δηµιουργεί αυτοµάτως τη βάση για την υποβολή τους.

Γράφει ο Γιώργος Παπαδημητρίου

Την υποχρέωση όµως για υποβολή Μ.Υ.Φ. την έχουν και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, οι οποίοι πρέπει να υποβάλλουν µία ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση µόνο για τα έξοδα τους. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να προσκοµίσουν τα παραστατικά στο λογιστή τους.

Αυτό πρέπει να γίνει άµεσα και σίγουρα όχι την τελευταία ηµέρα της προθεσµίας. Το έχω πει και γράψει πάρα πολλές φορές, δυστυχώς όµως οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν το επερχόµενο πρόστιµο. Παρότι δεν µας πειράζει, γιατί το πρόστιµο θα το πληρώσετε εσείς, εν τούτοις είναι κρίµα να καταβάλλονται τσάµπα χρήµατα (γιατί οποιασδήποτε µορφής και είδους καταβληθέν πρόστιµο είναι κοροϊδίστικα χρήµατα), τη στιγµή που το µόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσκοµίσετε όλα τα παραστατικά σας του 2020 στο λογιστή σας.

Όλες οι συναλλαγές των αγροτών του ειδικού καθεστώτος που αφορούν τα έξοδά σας, είτε πρόκειται για τιµολόγια, είτε για αποδείξεις, θα πρέπει να συµπεριληφθούν σε µία ετήσια κατάσταση εξόδων η οποία θα υποβληθεί ηλεκτρονικά από το λογιστής σας.

Σε περίπτωση που αυτή η κατάσταση δεν υποβληθεί εντός της προβλεπόµενης προθεσµίας, τότε το πρόστιµο που επιβάλλεται είναι 100 ευρώ. ∆υστυχώς κάθε χρόνο διαπιστώνουµε ότι δεν υποβάλλουν οι περισσότεροι από τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Και πολύ φοβάµαι ότι σιγά σιγά θα αρχίσουν να εµφανίζονται στην προσωποποιηµένη πληροφόρηση του taxis τα 100στάρια των προστίµων, τα οποία πληροφοριακά κι επειδή οι περισσότεροι τα email σας τα έχετε διακοσµητικά, πιθανόν θα τα αντιληφθείτε αρκετό καιρό µετά, όταν θα χρειαστείτε καµιά φορολογική ενηµερότητα και δεν θα µπορείτε να την πάρετε.

Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος έχουν ξεκινήσει να υποβάλλονται από το φορολογικό έτος 2014.

Για τα προηγούµενα χρόνια δόθηκαν παρατάσεις προκειµένου να µπορέσουν να υποβληθούν, γιατί υπήρχαν (και εξακολουθούν να υπάρχουν) διάφορα προβλήµατα κατά την υποβολή τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα να προσκοµίζουν τα τιµολόγια στους λογιστές, όταν πήγαιναν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση. Κάτι το οποίο έχουν στο µυαλό τους και φέτος (κρίνοντας από τη µικρή έως τώρα προσέλευση).

Τα πράγµατα όµως έχουν αλλάξει. Ο σκοπός των συγκεντρωτικών καταστάσεων είναι να υποβληθούν πριν από την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκειµένου να έχει έννοια η διασταύρωση.

Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Αν δεν προσκοµίσετε τα τιµολόγια, δεν πρόκειται να υποβληθεί η συγκεντρωτική κατάσταση τιµολογίων του 2020, άρα όταν αργότερα σας ζητηθεί να την υποβάλλετε, θα έχει πρόστιµο.
  • Αν τα προσκοµίσετε στο λογιστή σας όταν θα πάτε να κάνετε τη φορολογική σας δήλωση, η συγκεντρωτική κατάσταση θα υποβληθεί τότε. Αυτό σηµαίνει ότι η υποβολή θα γίνει εκπρόθεσµα, άρα θα έχει πρόστιµο.

Η δικαιολογία «δεν µε ενηµέρωσες» δεν ισχύει. Γιατί δεν είναι δυνατόν ο λογιστή σας να γνωρίζει εάν την προηγούµενη χρονιά εσείς καλλιεργήσατε ή όχι. Πρέπει να φροντίσετε άµεσα να επικοινωνήσετε µε το λογιστή σας και να τον ενηµερώσετε. Πως κάνετε κάθε µέρα όταν θέλετε να ρωτήσετε για πετρέλαιο θέρµανσης, για επίδοµα αλληλεγγύης, για το φοιτητικό επίδοµα, για το επίδοµα ενοικίου; Έτσι λοιπόν και στην περίπτωση των συγκεντρωτικών καταστάσεων, φροντίζετε άµεσα να επικοινωνήσετε και να συνεννοηθείτε. Σε αντίθεση µε τους αγρότες του ειδικού, για τους αγρότες που έχουν βιβλία (κανονικό καθεστώς) οι συγκεντρωτικές καταστάσεις έχουν ήδη υποβληθεί αµέσως µετά την υποβολή της περιοδικής δήλωση ΦΠΑ του τέταρτου 3µήνου.

Τιµολόγια που προσκοµίζονται µε καθυστέρηση στο λογιστή

Έγινε µεγάλος αγώνας πριν από χρόνια, να µην επιβάλλονται πρόστιµα στις τροποποιητικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Όσοι όµως συνεχίζουν να προσκοµίζουν κατ’ εξακολούθηση καθυστερηµένα τα τιµολόγια των προηγουµένων µηνών (ή και ετών), καλό είναι να ετοιµάζονται για κάποιες ποινές. Ποιες είναι αυτές, δεν χρειάζεται να το ξέρετε. Το µόνο που έχετε να κάνετε, είναι να προσκοµίζετε στο λογιστή σας τα τιµολόγια εµπρόθεσµα.

Πηγή: agronews.gr

Λογιστικό Γραφείο AgroEconomy

Το γραφείο μας συνεχίζει τη λειτουργία του και μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά μαζί μας στο 2410 972 227 για να σας εξυπηρετήσουμε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο