Ακίνητα: Πέντε Ραντεβού με Εφορία, Δήμους και Πολεοδομία για τους Ιδιοκτήτες

Μια σειρά από υποχρεώσεις θα πρέπει να τακτοποιήσουν από σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Οκτωβρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αναλυτικά:

1.Τα ενοίκια

Έως σήμερα μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις COVID-19 στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μέχρι και τον Αύγουστο υποχρεωτικά μειωμένα 40% ενοίκια. Με τη δήλωση των “χαμένων” ενοικίων οι φορολογούμενοι θα κερδίσουν έκπτωση φόρου για το 30% της ζημιάς που έχουν υποστεί. Η έκπτωση συμψηφίζεται με τον φόρο εισοδήματος ή και τον ΕΝΦΙΑ.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλουν έως σήμερα:

  • Αρχικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και τον Ιούνι , για όσους δεν έχουν ακόμη υποβάλει αρχικές δηλώσεις
  • Τροποποιητικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο.

2.Αδήλωτα τετραγωνικά

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ (https://tetragonika.govapp.gr/) ή στον οικείο δήμο τους την πραγματική επιφάνεια των οικημάτων προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών και πρόστιμα. Επιπλέον επισημαίνεται πως μετά τις 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ενεργοποιηθούν πρόστιμα για μη δήλωση στους δήμους επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

3. Μισθωτήρια συμβόλαια

Οι φορολογούμενοι που ενοικιάζουν ακίνητα θα πρέπει έως τις 30 Σεπτεμβρίου να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση των μισθωτηρίων συμβολαίων τους προκειμένου να αποφύγουν περιπέτειες με την εφορία. Aναλυτικά:

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν έως την παραπάνω ημερομηνία στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (aade.gr) την ισχύ των μισθωτηρίων συμβολαίων τους προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις και πρόστιμα. Σημειώνεται ότι όσοι δηλώσουν για πρώτη φορά τις μισθώσεις που έχουν συναφθεί προ του 2014 και δεν δηλώθηκαν ποτέ δεν θα πληρώσουν πρόστιμα.

Επίσης μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν λήξει θα πρέπει να δηλωθούν γιατί διαφορετικά η μίσθωση θεωρείται ότι εξακολουθεί να ισχύει και οι φορολογούμενοι θα βρεθούν πολύ σύντομα μπλεγμένοι με την εφορία. Ωστόσο εάν οι συμβάσεις μισθώσεων είναι αορίστου χρόνου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν χρειάζεται να δηλώσουν καμία ημερομηνία λήξεως κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση των δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης.

4. Ημιυπαίθριοι – αυθαίρετοι χώροι

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει οι φορολογούμενοι να νομιμοποιήσουν τα τετραγωνικά για τους ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους. Εάν δεν υπάρξει παράταση, η τακτοποίηση ημιυπαίθριων και αυθαιρέτων θα κοστίζει μετά την 1η Οκτωβρίου ακριβότερα τουλάχιστον 20% σε σχέση με τώρα.

5.ΕΝΦΙΑ

Την Παρασκευή θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ στο taxistnet. Πάνω από 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες θα δουν τον φετινό λογαριασμό που καλούνται να πληρώσουν στην εφορία για την ακίνητη περιουσία ο οποίος συνολικά φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 26 Φεβρουαρίου του 2020, είτε σε 5 μηνιαίες δόσεις με την διαφορά ότι η πρώτη δόση θα είναι διπλή και θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Οκτωβρίου χωρίς καμία επιβάρυνση.

Πηγή: enikonomia.gr

Λογιστικό Γραφείο Agro-Economy

Αναλαμβάνουμε όλα τα φοροτεχνικά σας θέματα με υπευθυνότητα. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο