Νέο Ασφαλιστικό: Προ των Πυλών το Κεφαλαιοποιητικό Σύστημα στις Επικουρικές Συντάξεις

Προ των πυλών βρίσκεται η εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος ασφάλισης για τις επικουρικές συντάξεις των νέων εργαζομένων. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος τοποθετείται εντός του 2021 .

Οι τροποποιήσεις

Ο νέος υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου αναφερόμενος στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης είπε στην εφημερίδα “Το Βήμα”, είπε ότι “οι αλλαγές δεν θα αφορούν – αποκλειστικά –τον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος” δηλαδή τις επικουρικές συντάξεις αλλά και άλλους τομείς του Ασφαλιστικού.

Η νέα επικουρική

“Τη σταδιακή μετατροπή του δεύτερου πυλώνα της ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό” προανήγγειλε o κ. Τσακλόγλου ενώ ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης αναφερόμενος στα μέτρα για τις επικουρικές διαβεβαίωσε ότι “δεν θα υπάρξουν μειώσεις για τους συνταξιούχους αλλά προοπτική για τη νέα γενιά”.

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή του παραπάνω κεφαλαιοποιητικού συστήματος είχε τεθεί πριν από λίγους μήνες στο τραπέζι της κυβέρνησης αλλά δεν τέθηκε ισχύ.Σύμφωνα με το τότε κυβερνητικό σχέδιο οι ενταγμένοι στο νέο σύστημα ασφαλισμένοι θα μπορούν ελεύθερα να επιλέγουν που και πως θα επενδυθούν οι εισφορές τους, προχωρώντας σε κινήσεις χαμηλού ή και υψηλού ρίσκου.

Το σχέδιο προέβλεπε επικουρική σύνταξη αμιγώς κεφαλοποιητική ενώ η κύρια να παραμένει δημόσια και αναδιανεμητική. Ο ασφαλισμένος θα έχει λόγο και δικαίωμα στη συνδιαμόρφωση του συνταξιοδοτικού βίου του. Κάθε ασφαλισμένος θα διαθέτει τον δικό του ατομικό λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ και τα χρήματα του θα επενδύονται βάσει της στρατηγικής που ο ίδιος έχει επιλέξει ανάμεσα σε τρία επενδυτικά προϊόντα χαμηλού , μεσαίου και υψηλού ρίσκου.

Επίσης ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει –εντός ενός πλαισίου –και την ηλικία συνταξιοδότησης του, ανεξαρτήτως του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Τέλος το 25% του κεφαλαίου που συσσωρεύεται στην ατομική μερίδα του ασφαλισμένου θα μπορεί να καταβληθεί κατά τη συνταξιοδότηση με τη μορφή εφάπαξ ενώ το υπόλοιπο με τη μορφή μηνιαίας σύνταξης .

Με πληροφορίες από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ / Πηγή: enikonomia.gr

Λογιστικό Γραφείο Agro-Economy

Αναλαμβάνουμε όλα τα φοροτεχνικά σας θέματα με υπευθυνότητα. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο