Κλείδωσε στα 30 Μόρια η Βάση Ένταξης στο Μέτρο Επιδότησης Αρδευτικών

Με την προσθήκη ειδικής µοριοδότησης σε επενδύσεις αγοράς οµβροδεξαµενών έως 5.000 κ.µ και σε εκµεταλλεύσεις που αρδεύονται από τη λίµνη Κορώνεια, οριστικοποιήθηκε ο πίνακας προτεραιότητα ένταξης στο Μέτρο 4.1.2 που επιδοτεί τις επενδύσεις σε αρδευτικά δίκτυα. Όπως διαβεβαιώνει την Agrenda η Μονάδα Επενδύσεων της ΕΥΕ ΠΑΑ, η υπουργική απόφαση µε τις λεπτοµέρειες εφαρµογής του Μέτρου θα δηµοσιευτεί εντός του µήνα και µετά θα ακολουθήσει η προκήρυξη.

Σύµφωνα λοιπόν µε τον πίνακα µοριοδότησης που προέκυψε µετά από διαβούλευση (15η γραπτή διαδικασία), για να επιδοτηθεί ένας αγρότης θα πρέπει να συγκεντρώσει 30 µόρια και πάνω. Από εκεί και πέρα, αν η ζήτηση δεν καλύπτεται από τα κονδύλια (υπολογίζονται στα 37 εκατ. ευρώ), όσοι συγκεντρώνουν τα περισσότερα µόρια θα κρίνονται δικαιούχοι.

Αναλυτικά ο νέος πίνακας µοριοδότησης είναι ως εξής:

  1. Ποσοστό δυνητικής εξοικονόµησης ύδατος µέσω υλοποίησης υποδοµής άρδευσης: Από 50% και άνω, 30 µόρια. Από 40% και άνω, 27 µόρια. Από 30%, 24 µόρια και από 25%, 21 µόρια. Από 20%, 18 µόρια, από 15%, 15 µόρια. Από 10% εξοικονόµηση ύδατος, 12 µόρια.
  2. Ύπαρξη υδροµετρητή πριν την υλοποίηση της επένδυσης: Σε όλες τις αρδευτικές υποδοµές 10 µόρια, σε περισσότερες από µία 8 µόρια, σε µία αρδευτική υποδοµή 7 µόρια
  3. Εξοικονόµησης ύδατος µέσω υλοποίησης εγγείων βελτιώσεων: Υποδοµή για ανακύκλωση νερού, 20 µόρια, οµβροδεξαµενές όγκου έως 5.000 κ.µ 12 µόρια, οµβροδεξαµενές όγκου από 3.000 έως 4.999 κ.µ 10 µόρια, οµβροδεξαµενές όγκου από 500 έως 2.999 κ.µ 8 µόρια.
  4. Εκµετάλλευση που βρίσκεται εντός ευπρόσβλητης στη νιτρορύπανση περιοχής: Από 2 έως 10 µόρια.
  5. Εγκατάσταση συστηµάτων εξοικονόµησης ύδατος σε υδροβόρες καλλιέργειες. Υδροβόρες, 10 µόρια, λοιπές καλλιέργειες 7 µόρια.
  6. Κατάσταση των υδατικών σωµάτων: Υδατικά σώµατα περιοχής λίµνης Κορώνειας 20 µόρια, κατάσταση υδατικού σώµατος λιγότερο από καλή (ποσοτικά) 10 µόρια.

Υπενθυµίζεται ότι στο Μέτρο 4.1.2 µπορούν να ενταχθούν όλοι οι κάτοχοι εκµεταλλεύσεων για επενδύσεις έως 150.000 ευρώ. Αρδευτικά συστήµατα στάγδην άρδευσης και µικροκαταιονισµού (µικροεκτοξευτήρες χαµηλού ύψους), δεξαµενές, και µηχανολογικός εξοπλισµός για ανακύκλωση υδάτων προς άρδευση και ολοκληρωµένες λύσεις άρδευσης, περιλαµβάνονται µεταξύ των επιλέξιµων δράσεων που επιδοτούνται ανάλογα µε την περιοχή από 50% στην Αττική µέχρι 80% στις νησιωτικές περιοχές.

Πηγή: agronews.gr

Αγρο-Διατροφικές Υπηρεσίες Agro-Economy

Μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά μαζί μας στο 2410 972 227 ή να μας στείλετε email info@agro-economy.gr για να σας εξυπηρετήσουμε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο