Δημοσιεύτηκε από: webmaster

Κολλάει το Σύστημα Τροποποίησης Φακέλων στα Σχέδια Βελτίωσης

Σε προτεραιότητα βρίσκεται αυτή τη στιγµή µόνο η πλατφόρµα για το πρώτο αίτηµα πληρωµής που αφορά όσους έχουν ήδη υλοποιήσει ποσοστό της επένδυσης και οι δικαιούχοι που ενδιαφέρονται να τροποποιήσουν µέρος του επιχειρηµατικού τους σχεδίου θα πρέπει να περιµένουν έτι περαιτέρω.

Σύµφωνα µε συµβούλους-µελετητές, για τη δεύτερη αυτή κατηγορία αγροτών-επενδυτών, αν και έχουν παρατηρηθεί δυσκολίες στο δανεισµό τους καθώς δεν έχουν το τελικό τροποποιηµένο εγκριτικό, υπάρχουν πλέον τράπεζες που δείχνουν ευελιξία.

«Οι δικαιούχοι σπανίως κατεβάζουν τον εγκεκριµένο τους προϋπολογισµό. Απλά προχωρούν σε µεταφορές των ποσών από µία επένδυση σε άλλη νέα µέσα στο επιχειρηµατικό τους σχέδιο. Για παράδειγµα, αν υπάρχει έγκριση για ένα τρακτέρ και ένα ψεκαστικό αξίας 100.000 ευρώ, τροποποιεί το φάκελό του για ένα τρακτέρ ένα άροτρο και µία δισκοσβάρνα, µε το ίδιο εγκεκριµένο ποσό. Ως εκ τούτου, δεν απαιτείται αλλαγή του ποσού δανεισµού, µε την τράπεζα να κάνει εύκολα δεκτή την αντίστοιχη αλλαγή του επιχειρηµατικού σχεδίου που ήδη έχει εγκρίνει»,

αναφέρειη Κυριακή Μπαλλή της εταιρείας συµβούλων ΟικοΝοµοΤεχνική.

Όσον αφορά τώρα το πότε απαιτείται αίτηµα τροποποίησης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες (Υ.Α. 1999/2020) που αναφέρει:

Πότε απαιτείται τροποποίηση

Αλλαγή φυσικού – οικονοµικού αντικείµενου των επενδύσεων. Για παράδειγµα η αφαίρεση ενός παρελκόµενου και η προσθήκη άλλου. Προσθήκη νέων επενδύσεων µε µεταφορά δαπανών από άλλες εγκεκριµένες επενδύσεις.

Μεταφορά δαπανών από εγκεκριµένες επενδύσεις που δεν έχουν συµπεριληφθεί σε αίτηµα πληρωµής προς νέες επενδύσεις ή προς ήδη εγκεκριµένες επενδύσεις που επίσης δεν έχουν συµπεριληφθεί σε αίτηµα πληρωµής.

Πότε δεν απαιτείται τροποποίηση

Γεωργικά κτίσµατα και κατασκευές: Οι περιπτώσεις µείωσης του χώρου σταβλισµού των ζώων, χωρίς να µειώνεται η δυναµικότητά του και η αλλαγή χωροθέτησης επιλέξιµων επενδύσεων χωρίς αλλαγή της δυναµικότητας τους

Τρακτέρ: Όταν η επένδυση υλοποιείται µε διαφοροποίηση της ιπποδύναµης και εφόσον
α) η νέα ιπποδύναµη δεν υπερβαίνει την ιπποδύναµη της µελέτης προσδιορισµού ιπποδύναµης ελκυστήρα και
β) η δαπάνη δεν υπερβαίνει την αρχικά εγκριθείσα.

Μηχανολογικός και λοιπός εξοπλισµός: Όταν η επενδυτική δαπάνη υλοποιείται µε διαφοροποίηση του µεγέθους ή της δυναµικότητάς της εντός της αυτής κατηγορίας/υποκατηγορίας επενδυτικών δαπανών, χωρίς ωστόσο να µεταβάλλεται η παραγωγική ικανότητα της εκµετάλλευσης ή του συλλογικού σχήµατος. Όλες οι περιπτώσεις υλοποίησης του φυσικού αντικειµένου σύµφωνα µε την απόφαση ένταξης πράξης, αλλά µε δαπάνη µικρότερη της επιλέξιµης.

Πηγή: agronews.gr

Αγρο-Διατροφικές Υπηρεσίες Agro-Economy

Μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά μαζί μας στο 2410 972 227 ή να μας στείλετε email info@agro-economy.gr για να σας εξυπηρετήσουμε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο