Πρώτη Κατοικία: Επιδότηση των Μηνιαίων Δόσεων – Πότε Κάνει Πρεμιέρα η Πλατφόρμα

Τη Δευτέρα, 3 Αυγούστου αναμένεται να κάνει πρεμιέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέσω της οποίας θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την επιδότηση των δόσεων των πράσινων ή κόκκινων δανείων τους με ενέχυρο την πρώτη κατοικία οι δανειολήπτες που πλήττονται από από την κρίση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, οι δανειολήπτες θα εισέρχονται στην παραπάνω ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς του Taxisnet και το σύστημα αυτόματα θα αντλεί όλα τα δεδομένα εισοδήματος και περιουσίας σε συνεργασία και με τις τράπεζες, ώστε να προκύπτει η επιλεξιμότητα ή του δανειολήπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δανειολήπτης θα καλείται να συμπληρώσει μόνο ποια είναι η πρώτη του κατοικία καθώς δεν είναι σε γνώση ούτε της Εφορίας ούτε της τράπεζας και τα στοιχεία των προστατευόμενων μελών. Στη συνέχεια θα γίνεται έλεγχος και διασταύρωση των στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο δανειολήπτης πληροί τα κριτήρια και μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα γέφυρα.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως το τέλος Σεπτεμβρίου και έως τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν επιλεγεί οι δανειολήπτες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης των μηνιαίων δόσεων δανείων. Οι πρώτες πληρωμές αναμένεται να γίνουν στα τέλη Οκτωβρίου.

Νέο Πρόγραμμα Δόσης Δανείων

Εντός της εβδομάδας θα ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει το πρόγραμμα –γέφυρα για την επιδότηση της δόσης δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία σε όσους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, ενώ την Παρασκευή πέφτουν οι τίτλοι τέλους του ισχύοντος πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας καθώς από τις αρχές του 2021 θα ισχύσει ο νέος πτωχευτικός κώδικας.

Το πρόγραμμα –γέφυρα έχει διάρκεια 9 μηνών και η επιδότηση θα κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ τον μήνα ανάλογα με το αν το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά αν παρουσιάζει καθυστέρηση ή έχει καταγγελθεί. Κριτήρια αποτελούν η αξία της πρώτης κατοικίας, το ποσό του ανεξόφλητου δανείου, το οικογενειακό εισόδημα , το σύνολο καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων και η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας. Τα κριτήρια διαφέρουν ανάλογα με το αν το δάνειο είναι πράσινο, κόκκινο ή καταγγελμένο.

Για τους συνεπείς δανειολήπτες η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 90% για το πρώτο τρίμηνο, 80% για το δεύτερο και 70% για το τρίτο τρίμηνο και το ανώτατο όριο της επιδότησης ορίζεται σε 600 ευρώ. Για τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια η κρατική επιδότηση ξεκινά από 80% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 70% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της ε επιδότησης ορίζεται σε 500 ευρώ.

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα πρέπει πρώτα να υπάρξει κάποια μορφή ρύθμισης με την τράπεζα προκειμένου ο δανειολήπτης να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 60% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 50 % για το δεύτερο και 30% για το τρίτο τρίμηνο.Το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 300 ευρώ.

Πηγή: enikonomia.gr

Λογιστικό Γραφείο Agro-Economy

Αναλαμβάνουμε τη συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών σας δηλώσεων. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο