Φωτοβολταϊκά: Βοηθούν τους Αγρότες να Μειώσουν το Κόστος Παραγωγής και να Αυξήσουν το Εισόδημα

Τη δυνατότητα να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους αλλά και να αυξήσουν το διαθέσιμο ετήσιο εισόδημά τους οι αγρότες δίνουν οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης που αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) σύμφωνα με την οποία θα καθορίζεται με ακρίβεια η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών σταθμών σε MW, που θα επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα κινείται πάνω σε τρεις άξονες:

  1. Ο πρώτος θα αφορά την ιδιοπαραγωγή (Net Metering)
  2. Ο δεύτερος την προστασία της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας και
  3. Ο τρίτος τη συνεργασία τραπεζικών ιδρυμάτων για την ενίσχυση της ρευστότητας και των επενδύσεων.

Σχετικά με το πρόγραμμα ιδιοπαραγωγής, πλέον ο αγρότης με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού θα μπορεί να πουλάει στο δίκτυο το 75% της ενέργειας που παράγει, έναντι του 25%, που ήταν μέχρι πρόσφατα το συγκεκριμένο όριο. Η παραγωγή αυτή θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση, και θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση ή ακόμη και την εκμηδένιση του κόστους για την ηλεκτρική ενέργεια για τον παραγωγό.

Έτσι, θα δίνεται και η δυνατότητα στους παραγωγούς να επενδύσουν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων καθώς θα έχουν τα κεφάλαια που χρειάζονται για να καλύψουν το δάνειο κατασκευής τους σε πρώτη φάση και εν συνεχεία να έχουν ένα επιπλέον εισόδημα.

«Είναι ένα σημαντικό μέτρο ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου, το οποίο συνδέεται με την απόσβεση και τον χρόνο απόσβεσης της επένδυσης που κάνει συνολικά στα φωτοβολταϊκά ο αγρότης» είχε αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης κατά την κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας στο – τότε- υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ.

Αναφορικά με τον δεύτερο άξονα, όπως έχει γίνει γνωστό το ανώτατο όριο ισχύος θα ανέρχεται σε 1 MW ανά αγροτική εκμετάλλευση και θα καλύπτει ως το 1% της έκτασης που χαρακτηρίζεται Γη Υψηλής Παραγωγικότητας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Σύμφωνα με την Κοινή υπουργική Απόφαση, αναμένεται να κλείσουν και τα όποια «παραθυράκια» αυθαιρεσίας που υπήρχαν προηγουμένως εις βάρος της αγροτικής παραγωγής καθώς θα μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί ως προς το είδος των καλλιεργούμενων εκτάσεων που μπορούν να «ξηλωθούν» για να γίνει εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ. Οι περιορισμοί θα αφορούν κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα κερασιές, πορτοκαλιές κ.ά.

Επενδυτές

Σημαντικό ρόλο στην επένδυση φ/β συστημάτων θα παίξουν και οι χρηματοδοτικοί «παίκτες» της αγοράς. Ήδη, τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα δήλωσαν δυναμικά «παρών» κατά την 8η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Πανελλήνιων Συνδέσμων Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) και Αγροτικών Θεμάτων (ΠΣΑΘ), που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Καλαμπάκα. «Ψήφο εμπιστοσύνης» στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στον ελληνικό πρωτογενή τομέα δίνουν και οι διεθνείς τράπεζες που με τις ελληνικές τράπεζες θα δώσουν την απαραίτητη ρευστότητα µε χρηματοδοτικά εργαλεία, παρέχοντας έτσι εγγυήσεις και δάνεια µε ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους στους ενδιαφερόμενους.

Μειώστε το κόστος

Το AgroEconomy παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες αγροδιατροφικού τομέα και θα σας βοηθήσει να μειώσετε το κόστος της παραγωγής ενώ θα τα προϊόντα θα είναι ανταγωνιστικά στην αγορά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο