ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΣΠΑ

Δημοσιεύτηκε από: webmaster

Με Επιδότηση ΕΣΠΑ τα Φωτοβολταϊκά για Αγρότες

Σειρά από ζητήματα του κλάδου των αγροτικών φωτοβολταϊκών αναδείχτηκαν στη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού. Μεταξύ άλλων «πέρασε» η πρόταση για τη δυνατότητα δημιουργίας φωτοβολταϊκών από όλους τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες, ισχύος έως και 500 ΚW (από 100 KW που είναι σήμερα).

Η τιμή ανά κιλοβατώρα θα είναι συν 10% σε σχέση με το μέσο όρο και τα συμβόλαια θα είναι εικοσαετίας. Πάντως κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου, που ψηφίστηκε κατ’ αρχήν και κατ’ άρθρο στην Επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση – και είμαι σε συνεννόηση με τον Υπουργό Γεωργίας – να δοθεί η άδεια σε γη υψηλής παραγωγικότητας».

Προέτρεψε ακόμα τους αγρότες να συγκροτήσουν ενεργειακές κοινότητες για να εξοικονομήσουν έτσι ενέργεια. Μάλιστα, αποκάλυψε πως για τις ενεργειακές κοινότητες θα υπάρξει πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτεί το 40% της επένδυσης. Κάτι ανάλογο θα γίνει και με τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών, ο κ. Σταθάκης ανέφερε τα εξής: «Για πρώτη φορά με το παρόν νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει το τοπίο για το τι εντάσσεται στους διαγωνισμούς, όλες οι μορφές άνω των 500 μεγαβάτ, και τι δεν εντάσσεται σε διαγωνισμό που είναι κάτω των 500 μεγαβάτ και το οποίο συναρτάται η τιμή του πάντα από τον διαγωνισμό, προσθέτοντας ένα κίνητρο 5% για τους ιδιώτες, δηλαδή τους μικρούς παραγωγούς και ένα 10% για τις ενεργειακές κοινότητες.

Κάναμε το βήμα πρώτον, να αυξήσουμε τη δυνατότητα των αγροτών, κατ’ επάγγελμα αγροτών, από εκατό να μπορούν να παράγουν μέχρι πεντακόσια.

Δεύτερον, όχι με συγκεκριμένο αριθμό, δηλαδή το δικαίωμα αυτό να το έχουν δυο χιλιάδες, τρεις χιλιάδες, πέντε χιλιάδες, αλλά το δικαίωμα να το έχουν όλοι οι αγρότες. Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη τομή που κάνουμε.

Και η τρίτη τομή είναι ότι τους εξομοιώνουμε, όσον αφορά το 10% που μπορούν να πάρουν πάνω από την τιμή του διαγωνισμού, με τις ενεργειακές κοινότητες.

Οι ενεργειακές κοινότητες διατηρούν, όπως ξέρετε, ένα πλεονέκτημα διότι είναι ο θεσμός τον οποίον προωθούμε -αυτό είναι εμφανές- και είναι ένας πολύ καινοτόμος θεσμός και έχει τεράστιες δυνατότητες και στην παραγωγή ενέργειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας και μπορούν να τον κάνουν νοικοκυριά, μικρές κοινότητες, πολυκατοικίες, πανεπιστήμια, ΤΟΕΒ, αγρότες, κτηνοτροφικές ενώσεις, δήμοι, οι πάντες.

Εκεί τους έχουμε δώσει και ένα πρώτο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ με το οποίο θα προωθήσουμε τις επενδύσεις των αγροτικών κοινοτήτων. Είπα και στην ομιλία μου ότι είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε συζήτηση, να μπορέσουμε να δούμε και κάτι ανάλογο και για τους μικρούς παραγωγούς ενέργειας, τους αγρότες και θα το δούμε στο μέλλον».

Επιγραμματικά τα σημαντικότερα στοιχεία στο Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν λίγο:

  1.  Δίνεται το δικαίωμα σε όλους τους κατ’ επάγγελμα αγρότες για την δημιουργία ενός αγροτικού φ/β μέχρι 500 kw
  2. H τιμή θα είναι συσχετιζόμενη με τους διαγωνισμούς. Με τα σημερινά δεδομένα είναι 0,075 ευρώ
  3. Θα επιδιωχθεί η συμμετοχή αυτών των έργων σε αναπτυξιακό πρόγραμμα επιδότησης (40%).

 

Πηγή: agrotypos.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο